Hasar meydana geldiği zaman 0850 222 2800 no'lu telefonu arayın ve size yapılacak yönlendirmelere uygun hareket edin.
Hasar evraklarını hasarevrak@unicosigorta.com.tr adresine mail konu kısmında hasar dosya numarasını içerecek şekilde elektronik ortamda iletebilirsiniz. Evrak asıllarını ise Genel Müdürlük adresimize kargolayabilirsiniz.
Dosyanızın incelenmesi sonucunda tarafınıza iletilecek Dain-i Mürtehin Muvaffakat Talep Yazısı'nı ilgili bankaya göndermeniz ve cevabını temin ederek tarafımıza iletmeniz gerekmektedir.
Unico Sigorta İletişim Merkezi (0850 222 28 00) aranarak yararlanılabilir.
Hasar ödemesi için Banka Adı, Şube Adı ve IBAN bilgilerinin bir arada iletilmesi gerekmektedir.
Kimlik ve iletişim bilgileriniz ile istediğiniz herhangi bir banka şubesine hasar tazminatınız ödenebilir. Banka şubesine giderek kimlik belgesi ibrazı ile ödemenizi alabilirsiniz.
Konutunuz zorunlu deprem sigortası kapsamında ise (DASK) zorunlu deprem sigorta poliçenizin teminat bedeli üzerinde kalan hasar bedeli poliçenizdeki deprem teminatı kapsamınca değerlendirilir.
Poliçenizde dahili su ve komşuluk mali sorumluluk teminatı mevcutsa talebiniz karşılanacaktır.
Hasar durumunda öncelikle sigortalı kıymetleriniz üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan yerel güvenlik birimlerine (Karakol, Jandarma) haber verilmesi, olay yerinde tutanak tutulması ve bunun yanı sıra şirketimize de hasar ihbarında bulunulması gerekmektedir.
Cihazın tam ziya mertebesinde hasara uğraması halinde sökme, takma, montaj varsa gümrük vergisi, harç ve masrafları ilave edilerek bulunacak tutara cihazın eskime ve aşınma payı, teknolojik farkları, muafiyet ve sovtaj miktarı tenzil edilmek suretiyle ödenmektedir.
Kamyon Klozu'nda hırsızlık rizikosu teminatta değildir.
Unico Sigorta A.Ş. 29.05.2015 tarihi itibari ile Sigorta Tahkim Komisyonu üyesidir. Sigorta Tahkim Komisyonu, sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla kurulmuştur. Şirketimizin de üyeleri arasında bulunduğu Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru şartları ve süreci hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için www.sigortatahkim.org adresini ziyaret edebilirsiniz.
Sigortalı ve/veya sigorta ettiren, rizikonun gerçekleşmesi halinde aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdür.
Rizikonun gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren en geç beş iş günü içende sigortacıya bildirilmde bulunmak,
Sigortalı değilmişçesine gerekli kurtarma ve koruma önlemlerini almak ve bu amaçla sigortacı tarafından verilen talimata elinden geldiği kadar uymak,
Aracın çalınması halinde, durumu öğrenir öğrenmez derhal yetkili makamlara bildirimde bulunmak, Zorunlu haller dışında, rizikronun gerçekleştiği yer veya şeylerde bir değişiklik yapmamak.
Sigortacının isteği üzerine rizikonun gerçekleşmesi nedenlerini ayrıntılı şekilde belirlemeye, zarar miktarıyal delilleri saptamaya ve rücu hakkının kullanılmasına yararlı, sigortalı ve sigorta ettiren için sağlanması mümkün gerekli bilgi ve belgeleri gecikmeksizin sigortacıya vermek,
Tazminat yükümlülüğü ve miktarı ile rücu haklarının saptanması için sigortacının veya yetkili kıldığı temsilcilerinin sigorta kapsamında yer alan şeylerde ve bunlarla ilgili belgeler üzerinde yapacakları araştırma ve incelemelere izin vermek.
Üçüncü kişilerin haksız veya kusurlu fiil sonucu meydana gelen kazalar varsa tanıkların kimlikleri ile adreslerini en yakın yetkili makama bildirmek ve mümkün olan hallerde ir görgü tutanağı sağlamak.
Trafik Kazası Tespit Tutanağı resmi tasdikli sureti, veya taraflar arasında tutulmuş Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı ( Anlaşma Tutanağı )Tutanak tutuldu ise alkol raporu resmi tasdikli sureti, kaza fotoğrafları, sürücü ehliyet fotokopisi, ruhsat fotokopisi, sigortalı araç sahibine ait banka hesap bilgileri ( Banka adı, şube adı, Iban numarası ), Tüzel kişiler için Vergi Levhası ve Ticaret Sicil Gazetesi, Gerçek kişiler için TC kimlik belgesi, 20,000 TL üzer ihasarlar için MASAK evrakları: Tüzel kişilerde; Vergi Levhası, Ticaret Sicil GAzetesi, İmza Sirküleri, Şirket imza yetkililerinin TC kimlik belgeleri, Gerçek kişilerde, imzalı TC kimlik no belgesi ve ikametgah belgesi.
Beyan yazısı, hasar resmi, ruhsat fotokopisi, sürücü ehliyet fotokopisi, gerçek kişilerde TC kimlik belgesi, tüzel kişilerde Vergi Levhası, Ticaret Sicil Kaydı
Faili meçhul ise mümkünse karakol ifade tutanağı ve görgü tespit tutanağı, mümkün değil ise olayın oluş şeklini içeren ayrıntılı beyan yazısı, karşı tarafın belli olması durumunda; Trafik Kazası Tesbit Tutanağı resmi tasdikli sureti veya taraflar arasında tutulmu şmaddi hasarlı Trafik Kazası Tespit tutanağı ( anlaşma tutanağı ), ruhsat fotokopisi, kaza resimleri, eksper raporu, onarım faturası, gerçek kişilerde TC kimlik belgesi, tüzel kişilerde Vergi Levhası, Ticaret sicil kaydı.20,000 TL üzeri hasarlar için MASAK evrakları: - Tüzel kişilerde: Vergi Levhası, Ticaret Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri, Şirket imza yetkililerinin TC kimlik belgeleri,- Gerçek kişilerde: İmzalı T.C. Kimlik No Belgesi ve İkametgah Belgesi
Karakol ifade tutanağı ve görgü tespit tutanağı, ruhsat fotokopisi, hasar fotoğrafları, gerçek kişilerde TC kimilk belgesi, tüzel kişilerde vergi levhası, ticaret sicil kaydı.
Aracın çalınması ve çalındığı günden itibaren 30 gün içerisinde bulunamaması durumunda; Karakol müracaat tutanağı sureti onaylı aslı, aracın maliye kaydının silindiğine dair yazı aslı, vergi dairesinden vergi borcu olmadığına dair belge, oto hırsızlık masasından aracın bulunamadağına dair yazı aslı, müracaat edilen karakoldan aracın bulunamadığına dair yazı aslı, çalıntı kaşeli ruhsat aslı, aracın asıl ve yedek anahtarları, örnek vekaletin aslı ( şirketimiz yetkilileri adına düzenlenmeli ), D/M varsa muvaffakatı, ruhsat sahibine ait hesap bilgileri ( Banka adı, şube adı, Iban numarası ), Tüzel kişiler için vergi levhası ve ticaret sicil gazetesi, gerçek kişiler için TC kimlik no belgesi, 20,000 TL üzeri hasarlar için MASAK evrakları; - Tüzel kişilerde: Vergi Levhası, Ticaret Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri, Şirket imza yetkililerinin TC kimlik belgeleri,- Gerçek kişilerde: İmzalı T.C. Kimlik No Belgesi ve İkametgah Belgesi
Ek sözleşme ile teminat altına alınabilir.
Anahtar kilit sistemi teminatı alınan poliçelerde olay başı ve yıllık limitle teminata dahildir.
Kullanım ve gelir kaybı kasko poliçesi teminatları kapsamında yer almamaktadır.
Kasko poliçesi, sigortalı aracın doğrudan uğrayacağı zararları karşılamaktadır. Karşı tarafa verilen zarar, İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı alınmış olması şartı ile, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ( Trafik Sigortası ) güncel teminat limitinin üzerinde bir hasar oluşması durumunda araç başı ve kaza başı teminat limitlerini geçmemek kaydıyla İhtiyari Mali Mesuliyet teminatından karşılanmaktadır
Hasar tarihi itibari ile raiyç değer tespitinde, donanım seviyesi, model yılı, hasar anındaki km'si, daha önceki hasarları, kullanım şekli gibi araç değerini etkileyen kriterler dikkate alınır. Belirtilen bu özellikler dikkate alınarak internet siteleri, muadil araca sahip yetkili/yetkisiz satıcılar ile gelerilerden en az 3 adet fiyat alınır ve bu fiyatların ortalaması rayiç değer olarak belirlenir. Emsal aracın bulunmadığı durumlarda eksper, sigortalı ve sigortacının mutabık kalacağı, kurumsal niteliğe sahip araç satıcılarından alınacak değerlerin ortalaması dikkate alınarak rayiç değer tespit edilir. Tespit edilen bu bedel doğrultusunda tazminat ödemesi yapılır.
Kasko Sigortası Genel Şartları gereği 1 aylık bekleme süresi bulunmaktadır.
2 hasara kadar ek bir prim ödenmeksizin teminat devam eder.
Sigorta şirketi aracı hasar tarihi itibariyle rayiç değerine kadar teminat altına almıştır. Sigorta tazminatının hesabında sigortalı menfaatlerin rizikonun gerçekleşmesi anındaki rayiç değerleri esas tutulur. Rayiç değer için esas alınacak referansa veya rayiç değere belirleme yöntemine poliçede yer verilir. Kısmi hasarlarda herhangi bir eksik sigorta uygulanmaz.
Hazine Müsteşarlığınca tespit edilecek kurallar çerçevesinde belirlenecek referans rayiç değerler esas alınır. Kısmi hasarlarda herhangi bir eksik sigorta uygulanmaz.
Hasar tarihi itibari ile raiyç değer tespitinde, donanım seviyesi, model yılı, hasar anındaki km'si, daha önceki hasarları, kullanım şekli gibi araç değerini etkileyen kriterler dikkate alınır. Belirtilen bu özellikler dikkate alınarak internet siteleri, muadil araca sahip yetkili/yetkisiz satıcılar ile gelerilerden en az 3 adet fiyat alınır ve bu fiyatların ortalaması rayiç değer olarak belirlenir. Emsal aracın bulunmadığı durumlarda eksper, sigortalı ve sigortacının mutabık kalacağı, kurumsal niteliğe sahip araç satıcılarından alınacak değerlerin ortalaması dikkate alınarak rayiç değer tespit edilir.
Asistans teminatı alınan poliçelerde, arıza anında olay başına limite kadar, tamirin yapılabileceği en yakın tamirhaneye çekim ücreti teminat kapsamındadır. Daha uzak bir mesafeye çekim işlemi talep edilmesi durumunda bedeli sigortalı tarafından karşılanmalıdır.
Kasko sigortası kapsamında meydana gelen bir kaza sonucu kısmi bir hasar durumunda aşağıdaki şartlar dahilinde olmak üzere ikame araç hizmeti verilmektedir. - Trafikte emniyetli sürüşe engel teşkil ettiği eksper görüşü ile belirlenmelidir. - Servisteki onarım süresinin 24 saati aşacağı eksper kararı ile tespit edilmelidir. - İkame araç süresi eksper tarafından tespit edilen oramı süresi ile sınırlı olup her koşulda en fazl yılda iki kez ve olay başı azami 7 gündür. Araç teminatı kısmi hasalar için olup; yanma, çalınma ve tam hasarlar ( pert total ) teminat kapsamı dışındadır. - Temin edilecek ikame araç, araç sağlayıcı firmanın filosunda müsait bulunan araçlardan sigortalı aracın özelliklerine en yakın ve en fazla A, B veya C sınıfı olmak üzere sağlanır. Şartların oluşması durumunda 0850 222 28 00 no'lu telefondan ikame araç talebi yapılabilir.
Kaza ve arıza anında devreye girer.
Kasko sigortası genel şartlarına 3.3.4.2 maddesi ikinci paragrafına göre sigorta tazminatının ödenmesinden önce araç bulundu ise sigortalı, aracı geri almak zorundadır.
Poliçede aksine not bulunmuyorsa eskime payı düşülemez.
Sigortalımızın bu yöndeki talepleri değerlendirmeye alınır. Pert yapılabilecek sovtaj rakamına ulaşılması durumunda pert işlemi yapılabilmektedir.
Far kırılması hasarsızlık indirimini etkilemektedir.
Hayır, hasarsızlık indiriminiz bozulmaz, hasar karşı araca rücu edilir. Eğer ki indirimi bozan türde ikinci bir hasarınız yoksa bir sonraki yıl aynı indirimi almaya hak kazanırsınız.
Kasko poliçesi hasarı karşılayarak kusuru ile hasara sebep olan karşı aracın trafik sigorta şirketine rücu talebinde bulunur.
Kaza nedeninin uykusuzluk ve yorgunluk olarak belirlenmesi durumunda tazminat ödemesi yapılmaktadır.
Talep edilebilir.
Hasar durumunda sigortalılarımızın herhangi bir ücret ödemeden onarım hizmeti alabildikleri, marka yetkili servisi yada özel tamir servisleridir.
Sunroof cam kırılmaları hasarsızlık indirimini etkilemektedir.
Poliçede belirtildiği takdirde teminata dahildir.
Poliçe dönemi içerisinde herhangibir hasar alınmaması durumunda 1. yıl indirime hak kazanılmaktadır.
Tazminat ödemesi yapıldıktan sonra sigortalıya başlıca şu nedenlerle rücu edilir: a) Tazminatı gerektiren olay, sigortalının veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin kasti bir hareketi veya ağır kusuru sonucunda beydana gelmiş ise, b) Tazminatı gerektiren olay, aracın ilgili mevzuat hükümlerine göre gereken ehliyetnameye sahip olmayan veya geçerliliğini yitirmiş sürücü sertifikasına sahip ya da ehliyetine geçici/sürekli el konulmuş kimseler tarafından sevk edilmesi veya trafik kurallarının ihlali sonucunda meydana gelmiş ise, c)Aracın, uyuşturucu madde veya ilgili mevzuatta belirlenen seviyenin üzerinde alkollü içki almış kişilerce veya aynı mevzuatta alkollü içki alamayacağı belirtilen kişilerce alkollü içki alınmak suretiyle kullanılması sırasında meydana gelen zararlar, ç)Tazminatı gerektiren olay, yolcu taşımaya ruhsatlı olmayan araçlarda yolcu taşınması veya yetkili makamlarca tespit edilmiş olan istiap haddinden fazla yolcu veya yük taşınması veya patlayıcı, parlayıcı ve tehlikeli maddeleri taşıma ruhsatı bulunmayan araçlarda, bu maddelerin parlama, tutuşma ve infilakı yüzünden meydana gelmiş ise, d)Sigortalının rizikonun gerçekleşmesi halinde bu genel şartların B.1. maddesinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmemesinden dolayı zarar ve ziyan miktarında bir artış olursa, e)Tazminatı gerektiren olayın aracın çalınması veya gasp edilmesi sonucunda olması halinde, çalınma veya gasp edilme olayında sigortalının kendisinin veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin kusurlu olduğu tespit edilirse, f) Bedeni hasara neden olan trafik kazalarında sigortalının veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin, tedavi veya yardım amaçlı sağlık kuruluşuna gitme, can güvenliği nedeniyle uzaklaşma gibi zorunlu haller hariç olmak üzere, olay yerini terk etmesi veya kaza tutanağı, alkol raporu vb. kazanın oluş koşullarına ilişkin gereken belgelerin düzenlenmesi yükümlülüğüne aykırı davranması halinde,
Araca bağlı olarak çekilmekte olan römork veya yarı römorkların ( hafif römorklar dahil ) veya çekilen bir aracın sebebiyet vereceği zararlar çekicinin sigortası kapsamındadır.
Eksper raporu dahil tüm evraklar tamamlandıktan sonra sekiz iş günü içinde tazminat hak sahibine ödenmelidir.
Alkollü araç kullanımı, 2918 sayılı KarayollarI Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğince yasaklanmıştır. Bu nedenle yönetmelikte belirtilen yasal sınırın üzerinde alkollü iken kusuru ile kazaya karışan sigortalı / sigortalı araç sürücüsüne ödenen hasar tutarı rücu edilmektedir. Trafik sigortası genel şartları da aynı hüküm doğrultusunda oluşturulmuştur.
Trafik Kazası Tespit Tutanağı sureti onaylı aslı, alkol raporu, varsa ifade tutanakları, sigortalı araç ruhsat fotokopisi, sigortalı araç sürücüsüne ait ehliyet fotokopisi, ölüm halinde veraset ilamı aslı gibidir kaşelisi, trafik zaptında kişinin öldtüğü belirtilmiyorsa ölüm nedenini belirten adli tıp raporu ve defin ruhsatı aslı gibidir kaşelisi, ölen şahsın, sağlığındaki kazanç durumunu gösterir belge, vukuatlı nüfus kayıt örneği aslı yada aslı gibidir kaşelisi, 20,000 TL ve üzeri ödemeler için hak sahiplerinin imzalı TC kimlik no belgesi ve ikametgah belgesi, Bu belge ve yaılması gereken işlemlerin dışında, meydana gelen olayın özelliğine göre ek bilgi ve belgeler Şirket tarafından talep edilebilecektir.
Sigortalının yazılı izni olmadıkça, sigortalı tazminat talebini kısmen veya tamamen kabule yetkili olmadığı gibi zarar görenlere herhangi bir tazminat ödemesinde de bulunamaz.
Trafik sigortası: Motorlu araç kazalarından doğan zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar. Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve ceza kanunun bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörmüş bulunursa, bu süre tazminat talepleri için de geçerlidir. Kasko hasarlarında; sigorta sözleşmesinden doğan bütün talepler alacağın muaccel olduğu tarihten itibaren iki yılda zamanaşımına uğrar.
Hasar gören parça onarımı mümkün değilse veya eşdeğer parça veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orjinal parça ile değişimine imkân yok ise orjinali ile değiştirilir. Kaza tarihine göre model yılından itibarin 3 yılı geçmeyen motorlu araçlarda hasar gören parça, onarımı mümkün değilse öncelikle orjinali ile değiştirilir. Orjinal parçanın bulunmaması durumunda eşdeğer veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orjinal parça ile değiştirilir. Ancak model yılından itibaren 3 yılı geçmeyen motorlu araçta hasar gören parçanın orjinal olmadğı durumda eşdeğer veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki araçlardan elde edilen orjinal parça ile değişim yapılır.
01.06.2015 tarihinde Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ( Trafik Sigortası ) Genel Şartlarında yapılan düzenleme ile değer kaybı talepleri trafik poliçesinden karşılanmaktadır.
Gelir kaybı dolaylı hasar olup trafik sigorta poliçesinin konusu değildir.
Yeni bir poliçe yapılmamış olması kaydı ile teminat yeni işleten için 15 gün süre ile devam eder.
Manevi tazminat talepleri trafik poliçesi teminatı dışındadır.
Maddi zararlar Güvence Hesabı kapsamına girmemektedir.
Çalınmış veya gasp edilmiş bir aracın karıştığı kazada, 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işletenin sorumlu tutulmadığı hallerde, kişiye gelen bedensel zararlar Güvence Hesabından karşılanmaktadır.
Güvence Hesabı'nın sorumluluğu; riziko tarihinde geçerli zorunlu sigorta poliçesinin teminat limitleri ile sınırlıdır.
Söz konusu sigortanın tabi olduğu zamanaşımı süresi içinde yazılı olarak Güvence Hesabına başvurulabilir.
Sadece bedeni zararlar Güvence Hesabı'nın sorumluluğundadır. Güvence hesabı maddi talepleri karşılamamaktadır.
Sürücünün tam kusuru ile sebep olduğu kazalarda, sigortalı araçta oluşan zararlar trafik poliçesi ve Güvence Hesabı'nın teminatı kapsamıda bulunmamaktadır.