Katılım Sigortacılığı nedir?
Katılımcıların kendileri ile diğer katılımcıların tazminat ve/veya birikim ödemelerine ilişkin taleplerinin karşılanmasını teminen oluşturulan risk fonuna katkıda bulundukları, söz konusu fonun sigortacılık faaliyeti yapmasına izin verilmiş bir sigorta şirketi tarafından katılım finans ilkelerine uygun olarak yönetildiği ve ortak risk paylaşımı ile dayanışma esaslarına dayanan sigorta ürünüdür.
Genel İlkeleri
- Karşılıklı Yardımlaşma İlkesi
- Katkı / Bağış
- Fonların Ayrıştırılması
- Faizsiz Borç / Karz-ı Hasen
- İslami İlkelere Uyum
Farkları
Katılım sigortacılığı katılımcılar arasında karşılıklı dayanışma esaslıdır. Şirket katılımcıların vekili konumundadır. Katılım sigortacılığında katılımcılara ait risk fonu faizli işlemlerde değerlendirilmez. Katılım sigortacılığında mevcut yasalara uygunluk arandığı gibi danışma komitesinin marifetiyle katılım finans ilkelerine uygunluk da gözetilir. Katılım sigortacılığında katılımcılar ile şirket sermayedarlarının hesapları arasında tam bir ayrım vardır.
Yönetim Modelleri
Şirket, vekâlet, mudarebe, vekâlet/mudarebe karması (hibrit) model veya danışma komitesinin onaylayacağı başka bir model çerçevesinde faaliyette bulunabilir. Mezkur yönetim modellerinden hangisinin kullanılacağı sigorta sözleşmesinde açık bir şekilde belirtilir.
Şirket Uygulamaları
Şirketin Uyguladığı Model
Katılım Sigortacılığı kapsamında teknik işlemlerde “Vekâlet Modeli” benimsenmiştir. Şirketimiz yalnızca teknik işlemler için vekalet ücreti almaktadır.
Katılım Sigortacılığı Uygulanan Branşlar
- Katılım Sigortası Ferdi Kaza
- Katılım Sigortası Hususi Kasko
- Katılım Sigortası Ticari Kasko
- Katılım Sigortası Güvenli Ev
Yıllar İtibariyle Vekalet Ücretleri
Şirketimiz yalnızca sigortacılık faaliyetleri ile alakalı teknik işlemler için katkı priminin %35’ine kadar vekâlet ücreti almakta olup yatırım faaliyetleri ile alakalı mali işlemler için herhangi bir ücret almamaktadır.
Yıllar İtibariyle Teknik ve Mali Katılım Sigortacılığı İstatistikleri
Yıllar İtibariyle Yatırım Alanları
Katılım bankalarının sunmuş olduğu ürünlerde değerlendirilmektedir.
Risk Fonunun Gelir ve Harcama Kalemleri
Yıllar İtibariyle Bakiye İadesi Hesaplamaları ve Sarf Edilen Yerler
Reasürans Uygulamaları ve Çalışılan Reasürans Şirketleri
Katılım sigortacılığında katılım reasüransı uygulamasına başvurulması esastır. Katılım reasüransı, katılım finans ilkeleri ile ortak risk paylaşımı ve dayanışma esaslarına dayanan reasürans faaliyetini ifade eder. Ancak katılım reasüransının sigortacılık açısından yeterli olmadığı durumlarda danışma komitesinin onayıyla klasik reasürans uygulamasına da başvurulabilmektedir. Şirketimiz aşağıdaki reasürans şirketleriyle çalışmaktadır.
- Hannover Re
- XL Catlin Re
- Everest Re
- Milli Re
- Swiss Re
- GIC
- Sirius International
- HCC International
- Munich Re
- Ch
Likidite İmkanı Uygulamaları
Risk fonunun ilgili hesap döneminde yasal ve idari yükümlülüklerini yerine getirmede yetersiz kalması durumunda, şirket tarafından risk fonunun fazla vermesiyle birlikte geri alınmak kaydıyla sağlanan geçici süreli finansman imkânına likidite imkanı denilir. Şirketimiz risk fonuna likidite imkanı sağlamak durumunda kalır ise risk fonunun fazla verdiği dönemlerde bu likidite imkanını danışma komitesinin onayıyla enflasyon farkıyla birlikte tahsil edecektir.
Danışma Komitesi
Şirket İcazet Belgeleri
İcazet belgesini görüntülemek için tıklayınız
Yıllık Uygunluk Raporları
Reasürans İcazetleri
Şirketimiz katılım reasüransı uygulamasına başvurma amacındadır. Bununla birlikte şirketimizin katılımcılara ait risk fonunu korumak amacıyla katılım reasüransının yeterli olmadığı hallerde danışma komitesinin onayıyla klasik reasürans uygulamasına da başvurmaktadır. Şirketimizin klasik reasüransa başvurabileceğine dair danışma komitesi icazet belgesi için bakınız.
Danışma Komitesi Üye Bilgileri
- Doç. Dr. İshak Emin Aktepe
1975 yılında Erzincan’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Erzincan’da tamamladı. 1997 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Bunu takiben 1999 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak Üç Eseri Çerçevesinde İmam Şâfiî’nin Bazı Hadis Meselelerine Yaklaşımı adlı teziyle yüksek lisansını, 2005 yılında da Şâfiî Öncesinde ve İmam Şâfiî’de Sünnet isimli teziyle de doktorasını tamamladı. 2011 yılında doçent oldu. 1997’den sonra vakıf ve derneklerde yöneticilik ve eğitimcilik yaptıktan sonra 2004 yılından itibaren katılım bankacılığı sektöründe çalışan Aktepe, Türkiye Finans Katılım Bankası’nın danışmanlığında görev aldı. 2012 yılında Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliğine atandı. Yayınlanmış bazı çalışmaları şunlardır: Erken Dönem İslam Hukukçularının Sünnet Anlayışı (İnsan, 2008), İslâm Hukuku Çerçevesinde Finansman ve Bankacılık (Bilge, 2010), Hadis Kaynaklarında Fâiz ve Finansman (Hayat, 2012), Sünnet ve Hadis (Beka, 2013). Bunlar dışında Aktepe’nin makale, ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunulmuş tebliğ, kitap çevirisi, makale çevirisi ve ansiklopedi maddeleri gibi birçok çalışması bulunmaktadır. Aktepe evli ve üç çocuk babasıdır. - Tayfun Özdemir
1974 İstanbul doğumlu olan Tayfun Özdemir, 1999 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ekonometri bölümünde Lisans, 2010 yılında Yeditepe Üniversitesi İngilizce İşletme (Finans) bölümünde Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır. Kariyerine 1999 yılında Citibank’ta başlamış olan Özdemir, 1999-2002 yılları arasında çeşitli bölümlerde denetim ve iç kontrol alanında çalışmış olup, 2003 yılı itibariyle Satış ve Alternatif Dağıtım Kanalları, Satış Stratejik Destek Müdürü olarak atanmıştır. 2013 Temmuz ayında, Citibank Bireysel Bankacılık faaliyet kolunun Denizbank tarafından satın alınması ile birlikte Denizbank Intertech grubuna Mimari Danışman olarak transfer olmuş, İnsan Kaynakları, Kurumsal Nakit Yönetimi ve Denizbank A.G. projelerinin yönetiminde aktif rol almıştır. Halen 2016 yılında katılmış olduğu Unico Sigorta A.Ş bünyesinde İç Kontrol, Risk ve Uyum Müdürlüğü görevini sürdürmektedir.
- Doç. Dr. İshak Emin Aktepe