Kaza anında ani fren mesafesini belirleyen, virajları yol tutuşu sayesinde güvenle almanızı sağlayan hatta yakıt tasarrufu sağlayan araç lastikleri, ortalama 3 yılda bir ve her 30.000 kilometrede mutlaka değiştirilmelidir. Bunun dışında hem mal, hem de can güvenliğiniz için aracınızda bulunan lastiklerin yol koşullarına ve mevsime uygun lastikler olması gerekir. Aracınız tıkır, tıkır işliyor olsa da trafiğe çıktığınızda güvenliğiniz, aslında ortalama 1 tonluk aracı üzerinde taşıyan 4 lastiğe emanettir. Yaz ve kış mevsimlerine geçişlerde, aracınızı kullanım sıklığınıza göre yaz – kış lastiği değişimi yapmanız, aynı zamanda aracınızın performansını da arttırır.
Lastik seçimi neden önemli?
Oto lastiği genel olarak yaz, kış ve dört mevsim lastiği olarak 3 gruba ayrılır. Eğer aracınızı kullandığınız bölgede hava sıcaklığı 7 C ve altına düşüyorsa, ayrıca yoğun kar yağışı yaşanıyorsa kış lastiği olmadan trafiğe çıkmamanız gerekir. Yaz aylarında yaz lastiği yerine kış lastiği kullanmak ise hem lastiğin yapısını bozar, hem de yakıt tüketiminin belirgin oranda arttırır. Dört mevsim lastikler ise ılıman hava koşullarında dört mevsim kullanılabilen lastiklerdir.
Kış lastikleri
Kış lastikleri; özellikle buzlu ve karlı yollarda araç güvenliğini maksimum seviyeye çıkartmak amacıyla geliştirilmiştir. 7 C nin altında üstün yol tutuşu ve performans sergileyen kış lastikleri, kauçuktan üretildiği için diğer lastikler gibi soğuktan sertleşmez. Kış lastiğinin dış kısmında bulunan kılcal kanallar ve geniş desenler ise aracın yol tutuşunu ve çekiş gücünü arttırır. Derin oluklar suyu en hızlı şekilde tahliye ettiği için aracın kaymasını veya patinaj yapmasını engeller. Dolayısıyla kış lastikleri sadece karlı havalarda değil, 7 C nin altında sulu karlı, yağmurlu, sulu çamurlu ve hatta kuru havalarda da kullanılır. Kış lastiği alırken diş derinliğinin 4 mm. ve üzerinde olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bu derinliğin altındaki lastikler kış lastiği sınıfına girmez ve fren mesafesini arttıracağı için güvenliğinizi tehlikeye sokar. Ekim ayından itibaren, nisan ayı sonuna kadar kış lastiğini aracınızda kullanabilirsiniz. Özellikle karlı havalarda, ani frenin karı sertleştirerek aracı kaydıracağını unutmayın ve kış lastiğiniz olsa bile güvenli sürüş için 90 km. nin altında aracınızı kullanmaya özen gösterin.
Yaz lastikleri
Yaz lastikleri; kış mevsimi dışında kalan tüm aylarda kullanılabilir. Yaz lastiklerinin üzerinde kış lastiklerine göre daha uzun kanallar ve kısa ve kalın bloklar bulunur. Bu sayede yağışın olmadığı yaz aylarında lastikler mükemmel yol tutuşu sağlar. Ayrıca ABS kullanarak ani fren yaptığınızda çok sıcak havalarda yaz lastikleri fren mesafesini %40 oranında arttırır ve hayat kurtarır. Ancak yaz lastiklerinin kauçuk yapısı, hava 7 C nin altına düştüğünde sertleşir ve lastik özelliğini kaybeder. Yaz lastiği satın alırken diş derinliği 1.6 mm. ve üzerinde olmalıdır. Ayrıca tüm lastik değişimlerinde aracın balans ayarının servislerde tekrar yapılması gerekir.
Dört mevsim lastikleri
Dört mevsim lastikleri ise; eğer kış aylarında, yağışlı hava koşullarında aracınızı çok sık kullanmıyorsanız, karlı havalarda ise zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmıyorsanız aracınız için uygundur. Yaz aylarında yaz lastiklerine göre daha düşük bir performans gösterse de dört mevsim lastikleri kuru ve sıcak havalarda ve çok hafif kar yağışının olduğu günlerde kullanılabilir. Diş derinliği orta seviyede olan dört mevsim lastiklerinin kullanım ömrü ise diğer lastiklere oranla daha uzundur.
Her ne kadar kurallara uygun araç kullansanız da, lastikleriniz mevsimine göre takılmış ve aracınızın periyodik bakımları düzenli yapılmış olsa da her trafiğe çıkışınız, aslında belli oranda risk içerir. Can ve mal güvenliğinizi garanti altına almak için yaptırmanız gereken poliçe ise araç sigortası olacaktır. Araç kasko sigortası zorunlu olmasa da kaza anında sizin aracınızı teminat altına alan sigorta türüdür. Ayrıca kasko ile araç yangın, deprem, çalınma ve sel gibi risklere karşı da sigortalanır. Unico Sigorta Kasko adresine tıklayarak UniKasko sigortası teminatlarını inceleyebilirsiniz.
[…] aylarında kullanmak da son derece tehlikelidir. Bu konuyla alakalı olarak yazdığımız ‘Yaz ve Kış Lastiği Uygulaması‘ başlıklı yazımızı okuyarak ekstra bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer kışın […]
[…] için daha önceden yazdığımız ‘lastik seçim rehberi’ hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Ham maddesi, üzerindeki desenleri gibi tasarım özellikleri kışın sürüş […]