Trafikte otomobil ile seyahat etmek her zaman bir risk taşır. Bu kapsamda zorunlu trafik sigortası uygulaması her araç kullanıcısının karşı tarafa verebileceği olası hasarı maddi ve manevi olarak güvence altına almayı amaçlamaktadır. En az iki tarafın karıştığı kazalarda devreye giren trafik sigortası, can ve mal kayıplarına karşı sorumluluğu paylaşır. Ülkemizde araçların trafiğe çıkmaları için zorunlu olan trafik sigortası farklı poliçe kapsamları ve fiyat teklifleri ile gerçekleştirilebilir.
Trafik sigortası ile kasko arasındaki farklar
Nüfusa paralel olarak artan araç trafiği kaza riskini de artırarak istatistikleri tehlikeli bir noktaya taşıyor. Günümüzde her saat başına düşen 46 kaza ile bu istatistik, ciddi anlamda can ve mal kaybını da beraberinde getirir. Araç kullanıcılarının karşı tarafa verdikleri maddi ve manevi hasarların tazmini için devreye giren ve sorumluluğunuzu üstlenen sigorta uygulaması daha güvenli seyahat etmek için herkesin özen göstermesi gereken ve yasalarla sınırlandırılan bir işlemdir. Farklı poliçelerin detay farklılıkları olsa da genel anlamda her sigorta poliçesi en az iki tarafın karıştığı kazalarda devreye girer. Tek taraflı kazalarda trafik sigortası yerine kasko yaptırmak daha faydalı olacaktır. Araç sahiplerinin sıklıkla karıştırdığı trafik sigortası ve kasko ikilisini özetlemek gerekirse trafik sigortası karşı tarafın, kasko ise sizin hasarınızı karşılar.
Kaza olasılığınız fiyatları belirler
Sigorta firmaları tarafından yürütülen sigortalama işlemleri farklı ögelerin belirleyici etkileri ile fiyatlandırılır. Aynı modelde otomobiller için her kullanıcı farklı fiyat alabilir. Bunu etkileyen en önemli etkenler; ehliyet yılı, kaza geçmişi, yaş faktörü ve trafik yoğunluğudur. Bu nedenle en uygun trafik sigortası fiyatları için kaza geçmişinizin olmaması ve uzun süredir araç sahibi olmanız gerekir. İlk otomobil için sigorta fiyatları her zaman yüksek çıkacaktır. Tecrübe puanı ve kaza olasılığı hesaplamaları sigorta firmaları tarafından büyük bir titizlikle yapılır. tüm şartları taşısanız ve kaza geçmişiniz olmasa dahi yaşadığınız şehir ve potansiyel kaza tehditleri sigorta poliçenizin belirlenmesinde etkili olabilir.
Araç modeli ve yaşı da belirleyici etkenler arasında
Trafikte güvenliği sağlamak için faydalı bir uygulama olan sigorta aynı zamanda yasal bir zorunluluktur. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde trafiğe çıkacak olan her araç için sigorta uygulanır. Araçların motor hacmi, yolcu kapasiteleri, yaşı da en az araç sahibinin trafik geçmişi kadar önemlidir. Eski model araçların kaza ve arıza riski fazla olduğu için sigorta firmaları daha yüksek risk grubunda değerlendirecektir. Firmalardan uygun koşullarda trafik sigortası teklifi almanız için tüm bu etkenleri göz önünde bulundurmanız ve mümkünse en uygun koşulları sağlamanız tavsiye edilir. Yüksek model araçlar, daha düşük motor hacmi ve trafik kurallarına uyumlu bir sürüş bir sonraki sigorta fiyatlandırmanızda en uygun teklifleri almanızı sağlayacaktır.
Kasko bilinci her geçen gün artıyor
Kaskodan faydalanmak ve olası bir kaza anında tazminat talep etmek için bazı şartları taşımak gerekir. Alkollü araç kullanmak, trafik kurallarına aykırı hareket ederek kaza yapmak ve aracın yasa dışı kiralanması kaskoyu devre dışı bırakan durumlara örnek olarak gösterilebilir. Doğru kullanıma rağmen gerçekleşen kazalarda kasko; aracın hasarını gidermek, hasar çok büyükse aracı yenilemek ve araçta bedenen zarar gören insanların mağduriyetlerini önlemek amacıyla belirlenen limitlerde ödeme yapar.
Trafik sigortasından tamamen farklı olan ve araç sahiplerinin bizzat kendisini ve aracını koruma altına alan kasko uygulaması, taşıtların kaza sonucu uğrayacağı maddi hasarı güvence altına aldığı için ülkemizde her geçen gün daha da yaygınlaşmaktadır.