İşiniz ve günlük kullanımınız için satın aldığınız taşıtın dahil olduğu sınıfı bilmek resmi işlemlerinizde size yol gösterir. Sahip olmanız gereken ehliyet türünden, ödemeniz gereken vergiye kadar bir çok konuda taşıt sınıfınız etkilidir.
Ticari ya da kişisel kullanım için taşıt satın almak size hem rahatlık hem de sorumluluk getiriyor. Araçlar kimi zaman ailenizin ulaşımını, seyahatini sağlarken, iş amaçlı kullanım için satın alınan taşıtlar ticari işletmenizin ihtiyaçlarını karşılıyor. Satın alacağınız taşıtın hangi sınıfa dahil olduğunu bilmek resmi işlemlerinizi daha kolay çözüme ulaştırmanıza yardımcı oluyor. Taşıtların sınıflandırması Kara Yolları Trafik Kanunu, Araç İmal Tadil ve Montaj Yönetmeliği ile Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmelikleriyle belirleniyor. Araçların sınıflandırılmasında ise temel gruplar; otomobil, kamyon, römork, yük motosikleti, minibüs, otobüs, yarı römork, kamyonet, çekici ve hafif römork şeklinde sıralanıyor.
Taşıtınız Hangi Sınıfta?
Taşıt sınıflandırmasında bulundukları kategoriye göre araçların trafikte uyacakları kurallar, yük ve yolcu miktarı, vergi sigorta hesaplamaları, seyir sınırlamaları belirleniyor. Sürücü ehliyetlerinin cinsleri de kullanacağınız taşıtın kategorisine göre değişkenlik gösteriyor. Ticari taşıt sürücüleri ve işletmecileri ile ticari taşıtlara hizmet veren herkesin taşıtların temel bileşenleri ve ticari taşıt sınıflarını bilmesi zorunluluk arz ediyor. Ticari taşıtların sınıflandırma bilgileri içinde sürücüler için gereken belge, izin ve mesleki yeterlilik bilgisi, ödenecek vergi ve cezaların yanı sıra, araç ve donanım seçimi dahil cevaplar sunuyor.
Yolcu taşımacılığı yapan ticari taşıtlar, koltuk sayıları ve seyir mesafelerine göre “l”, “K”, “L”, “M” olmak üzerek 4 sınıfa ayrılıyor. 8 ile 14 koltuk kapasiteli minibüslerden başlayarak yolcu araçları, 2 ya da daha çok dingilli, şehirler ya da ülkeler arası seyahat imkanı veren uzun yol yolcu otobüslerine kadar uzanıyor.
Yük Taşımacılığında Hangi Ehliyeti Kullanmalısınız?
Yük taşımacılığında taşıt sınıfları azami yüklü ağırlığı 2 tona kadar olan “A” sınıfı ile başlıyor. “B Sınıfı” azami yük ağırlığı 2 ile 2.8 ton arası dağıtım araçlarından oluşuyor. B tipi otomobil ehliyeti ile kullanılabilen bu tür araçlar dar geçiş yolları için ideal taşıtlar olarak biliniyor. Kurye, küçük nakliye şirketleri için ideal bir alternatif oluşturuyor. “C Sınıfı araçların azami yüklü ağırlığı 2.8-3.5 ton arasında değişiyor. “B” sınıf ehliyetle kullanılabilen en üst araç çeşidi olarak öne çıkıyor. “D” Sınıfı taşıtlar azami yük dolu ağırlığı 3.5 -12 ton arası hafif kamyon sınıfı dağıtım araçlarından oluşuyor. Kamyonların başlangıç sınıfı olan bu taşıtlar belirli saatlerde şehir içine girebiliyor. Dağıtım kamyonlarından, frigorik kasalara kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor. “E Sınıfı araçlar 12 ton ila 18 tona kadar azami yüklü ağırlığı olan taşıtlar olarak yola çıkıyor. Orta sınıf kamyonlardan oluşan araç grubu kısa, orta mesafe taşıma işlerinde, yaş sebze meyve taşımacılığında ve belediyelerin ihtiyaçları için yapılan kullanımlarda öne çıkıyor. “F” Sınıfı ağır kamyon sınıfı olarak, yurtiçi nakliye taşıtlarını kapsıyor. 18-32 ton azami yüklü kapasitesi ile çoğunlukla üç akslı 6×2 kamyonlardan oluşuyor.c“G” Sınıfı araçlar ise azami yüklü ağırlıkları 40-44 ton arası römork çeken kamyon veya çekici sınıfına deniyor. Uzun yol nakliye için kullanılan bu araçların yükleme hacimleri 120 m3’e kadar ulaşıyor.
Hangi Sınıf Araç Kullanırsanız Kullanın, Aracınıza Değer Verin
Aracınızın sınıflandırması hangi kategoride olursa olsun, sürüş keyfinizi kaçıracak tüm tatsız durumlara karşı güvenli hissedebilmek de önem arz ediyor. Aracınızın kaza, yangın, çalınma gibi sorunlara karşı güvence altına alınması ile derin bir oh çekmeniz mümkün. İşinizi büyüteceğiniz ticari aracınızı ya da hizmet sektöründe kullandığınız taşıtınızı her türlü olumsuzluğa karşı kasko ile koruyarak huzuru yakalayabilir, rahat edebilirsiniz. Kişiye, araç tipine ve ihtiyaca göre kasko teklifi alabileceğiniz sigorta şirketleri arasında mekik dokumadan, Unico Sigorta’nın size en yakın acentesinden aracınızın kasko bedeli bilgisine ulaşabilir ve kasko fiyatları hakkında detaylı bir bilgi edinebilirsiniz.