Hem araç sürücüleri hem de sigorta şirketleri için hayati bir öneme sahip olan ve teknik bilgiye sahip olmayı gerektiren durumlardan biri de kaza tespit tutanağının doldurulması hususudur. Yazımızda “kaza tespit tutanağı” hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kaza Tutanağı Nedir?
Kaza tutanağı; maddi hasar ile sonuçlanan bir kazanın oluş şekline, karşı taraf ile anlaşma sonucunda hazırlanan kaza anına dair tespiti içeren rapordur. Burada her iki tarafın da yazılı beyanı alınır. Ayrıca iki nüsha halinde ayrı ayrı iki tutanak tutulur ve iki tarafın da imzası alınarak rapor hazırlanmış olur. Rapor ile birlikte kaza ile ilgili farklı açılardan çekilmiş fotoğrafların konulması faydalı olacaktır.
Tüm Detayları İle Kaza Tespit Tutanağı Doldurma İşlemi
Tutanağın ilk 6 maddesi; tarih, saat ve adres bilgileri, sürücü bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigortası poliçe bilgileri gibi basit bilgileri içerir. Bu madde, her iki taraf için de eksiksiz ve tam olarak doldurulmayı gerektirir. 7. madde sizi karşı taraf ile anlaşma hususunda biraz zorlayabilir. Orada belirtilen kusurlardan bir ya da birkaçını seçmeniz yeterli olacaktır.
Araç eğer yurt dışından gelmişse ve yeşil kart belgesine sahipse buradaki bilgiler 8. madde doğrultusunda doldurulmalıdır. 9. ve 10. maddelere göre ise arabanın ilk hasar aldığı yerleri belirtmeniz ve kaza anını şekil çizerek anlatmanız gerekmekte. Son olarak ise 11. madde doğrultusunda sürücülerin kendi beyanları ile kaza anlatılmalı ve bu formdan iki nüsha hazırlanarak taraflarca imzalanmalıdır. Kaza tespit tutanağını bu maddelerin yönlendirmesiyle kolayca doldurabilirsiniz.
Kaza anının çizilmesinde dikkatli davranılmalıdır. Şekiller düzgün olmalı, yol ve arabaların uzunluk olarak mesafeleri gerçeğe uygun beyan edilmelidir. Kaza anını tespit tutanağına gerçeğe en yakın şekilde yansıtmak için 10. madde kapsamındaki kısmın doldurulması hususu büyük önem arz etmektedir.
Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Doldurulmaz?
Maddi hasarlı kaza tespit tutanağı bazı durumlarda doldurulmaz. Eğer;
-Araç şoförünün sürücü belgesi yoksa,
-Sürücü alkollüyse,
-Sürücünün akıl sağlığı yerinde değilse,
-Araç, 18 yaşından küçük biri tarafından kullanılıyorsa,
-Araç, kamu kurumuna aitse veya kamu kuruluşuna ait eşya zarar görmüşse
-Üçüncü kişilere ait eşya zarar görmüşse,
-Kaza ölüm ve yaralanma ile sonuçlanmışsa,
Taraflardan en az birinin sigortası yok ise kaza tespit tutanağı tutulmaz.
Bu durumlarda polis ya da jandarma kolluk kuvvetleri aranmalı ve araçların yerinde hiçbir değişiklik yapmadan beklenilmelidir. Kazaya karışan üçüncü kişilerden de gerekli belgeler alınmalıdır.
Hasar İhbarı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Tutanakların sureti, fotoğraflar ile birlikte hasarın bedelini tanzim edecek sigorta şirketine gönderilmelidir. Eğer kasko poliçesinden tanzim talep edilecekse kasko sigortası ile ilgili şirkete gerekli evrakları göndermeniz gerekmektedir. Hasar ihbarı için alkol raporu, kaza tespit tutanağı, poliçe fotokopisi, hasara ait fotoğraflar, ifade tutanakları, görgü tespit tutanağı, rehinli ve ipotekli araçlarda bankadan alınacak resmi belgeler ve tarafların ehliyet ve ruhsat fotokopileri gerekli evraklar arasındadır.
Kazalara Karşı Önleminizi Alın
Aracınızı her türlü riske ve kazaya karşı korumak için kasko yaptırmayı unutmayın. Uygun kasko fiyatları ile aracınızı korumak için Unico Sigorta‘dan destek alabilirsiniz. Unico Sigorta’nın deneyimli acenteleri sayesinde size en uygun sigorta seçeneklerine ulaşabilirsiniz.