Kazanın sizi nerede ne zaman bulacağını bilemiyorsunuz. Bu nedenle önleminizi önceden almak ve haklarınızı detaylı olarak öğrenmek yapmanız gerekenlerin başında yer alıyor. En sık yaşanan kazalar arasında park halindeki araçların başına gelenler yer alıyor. Ancak bu tip kazaların oluş yeri ve şekli, diğer kazalara kıyasla detaylı olarak belirtilmediğinden kafa karıştırıcı olabiliyor. Başınıza böyle bir şey geldiğinde ne yapmanız gerektiğine dair prosedürü bilmeniz gerekiyor.
Birçok insan, avm otoparklarını diğerlerine kıyasla daha güvenli oldukları için tercih ediyor. Ancak araç sahiplerinin başına gelen en sık kazalardan birisi de park halindeki araçlarına çarpılması oluyor. Yine aynı şekilde görece dar olan avm otopark alanlarında çarpışmalar da sık yaşanıyor. AVM otoparkında kazaya karışmanız halinde yapmanız gereken ise diğer kazalardan çok da farklı değil.
AVM Otoparkında Kaza, Trafik Sigortası Tarafından Karşılanır Mı?
Olası bir hasar anında ne yapacağınızı biliyor olmak hasarın hızlı karşılanmasını sağlamak adına oldukça önemlidir. Ancak trafik dışı olarak kabul edilen alanlarda yaşanan kazalarda pek çok kişi ne yapması gerektiğinden emin olamaz. Karayolları Trafik Kanunu’nun bu konudaki kapsamının karayollarında uygulanır şeklinde olduğu belirtilir ancak madde 2’de aynı zamanda kamuya açık alanları da bu hükümlere dahil eder. Alışveriş merkezlerinin özel işletmeler oluşu, bu konudaki en büyük soru işaretini doğuran noktadır. Bunun dışında zorunlu trafik sigortanız karşı tarafta meydana gelebilecek hasarı karşılamak için teminat verirken; kasko sizin hasarlarınızı kapsar. Bu nedenle aracınızın kaskolu olduğuna emin olmanız gerekmektedir. Bu sayede başınıza gelebilecek olası kazalarda hasar durumlarında bunu karşılamanız kolaylaşacaktır.
Kasko ve Zorunlu Trafik Sigortası Farkları Nelerdir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi zorunlu trafik sigortası, trafikte ve trafiğe bağlı yollarda oluşabilecek kazalar sonucunda meydana gelen hasarları karşı taraf için karşılamakla yükümlü olan sigorta çeşididir. Kasko ise sizin aracınızda oluşabilecek hasarı temin etmekle yükümlüdür.
Otoparkta Meydana Gelen Kazalarda Ne Yapılmalıyım?
Olası bir kaza durumunda ilk dikkat etmeniz gereken nokta, bir kaza tespit tutanağı olacaktır. Kaza tespit tutanağınızın detaylı ve eksiksiz olarak hazırlandığından emin olmalısınız. Herhangi bir yaralama söz konusu ise durumu polise de bildirmeniz gerekmektedir. Bunun yanında aracınıza hasar veren kişiyi belirleyemiyorsanız yine en yakın karakola gitmeniz gerekmektedir. Bu sayede kamera kayıtlarına ulaşılarak hasar anını ve sorumlu kişileri tespit etmek mümkün olacaktır. Bunun ardından sigorta şirketinizde irtibata geçerek onları durumdan haberdar etmeli ve elinizdeki belgelerle konuyu kendilerine sunmanız gerekmektedir. Yapılacak incelemelerin ardından işlemleriniz gerçekleştirilecektir.
Sigorta Kapsamımı Genişletebilir Miyim?
Kaskonuzun olmasının yanında bu gibi durumları öngörerek kendiniz için en verimli olacak paketi seçmeniz de son derece önem taşıyor. Kasko, sizin aracınızın başına gelebilecek hasarı karşılıyor. Fakat sizin de park halindeki bir araca çarpmanız ya da manevra sırasında hasar vermeniz olasıdır. Hal böyleyken, otoparklarda meydana gelebilecek kaza olasılıklarını, park halindeki bir araca çarpma ihtimalinizi, manevra sırasında meydana gelebilecek çizikleri, giriş-çıkış sırasında oluşabilecek durumları öngörerek kendinize en uygun paketi seçmiş olmanız, sizi tüm bu belirsizliklerden koruyacak ve hasarınızı temin edebilmenize imkan sağlayacaktır.
Kazalar, beklenmedik ve ani karşılaşılan durumlar olduğundan her konuda onlara hazır olmak oldukça önemlidir. Haliyle haklarınızı bilmek ve kapsamlarına hakim olmak da aynı şekilde önem taşımaktadır. Bu nedenle kendinizi ve aracınızı önceden teminat altına almak en doğru karar olacaktır. Sizin için en doğru şekilde detaylandırılmış kasko seçeneklerini değerlendirmek için teklif almayı ve araç sigortanızı ertelemeden yaptırmayı ihmal etmeyin.