Her araç zorunlu olarak trafik sigortası yaptırmalıdır. Trafik sigortası olmayan bir araç trafiğe çıkamaz ve bu durumun tespit edilmesi durumunda araç sahibine para cezası verilir.
Ayrıca araç trafikten men edilerek çekici yardımı ile otoparka çekilir. Çekici ve otopark maliyetlerini de araç sahibi ödemek zorundadır. Zorunlu trafik sigortası primi araçtan araca ve araç sahibinin geçmişine, kaza yapıp yapmadığına, hasarsızlık indiriminden faydalanıp faydalanamayacağına göre değişir. Trafik sigortası bedelini etkileyen faktörlerden biri de aracın kaydının hangi ilde olduğu ile ilgilidir.
Araçların Kayıtlı Olduğu İl Zorunlu Trafik Sigorta Poliçesini Etkiliyor
Trafiği yoğun olan, risk sıralamasında üstlerde bulunan illerde trafik sigortası primleri daha yüksektir. Kaza tespit tutanaklarının sisteme kaydedilmesi, tek merkezde toplanmaya başlaması ile bilimsel istatistiki veriler elde edilmeye başlanmıştır. Bu verilerle oluşturulmuş kaza yoğunluk haritası yardımıyla riskli bölgeler kolaylıkla tespit edilebilir. Harita sürekli güncellenir ve ilgili kurum ve sektörlere önemli bilgiler aktarır. Trafik sigortası yaptırılırken de aracın kayıtlı olduğu ilin kaza yoğunluğu haritasındaki durumuna göre risk faktörü belirlenir ve risk faktörü düşükse poliçede indirim yapılır.
2017 yılının ilk dokuz ayını içeren istatistiklere göre araç sayısı 22 milyonun üzerine ulaşmış durumda görünüyor. Saatte 46 aracın kaza yaptığı, her gün 10 kişinin hayatını kaybettiği kazalarda en riskli şehirlerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir geliyor. Hakkari, Tunceli ve Bayburt en az kaza yapılan iller arasında yer alıyor. Bu durumda son sıralarda yer alan bu illere kayıtlı araçların zorunlu trafik sigortaları daha düşük ücretlerle yapılıyor.
2016 Yılında Maddi Hasarlı Kaza Sayısı 997 bin 363
Haziran 2017 tarihinde bir önceki yılın istatistiklerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 kaza meydana gelmiştir. Bu kazalar içinde maddi hasarlı kaza sayısı 997 bin 363 olarak belirtiliyor. %89.6’sının sürücü hatasından meydana geldiği sonucuna ulaşan bu istatistiki verilere göre Türkiye’nin en büyük üç ili kaza sayısı sıralamasında ilk üçteki yerini sürekli koruyor. En çok trafik kazası olan şehir İstanbul, trafik kazası sebebiyle oluşan can kaybına göre 21. sırada yer alıyor. Ancak trafik kazasında yaralanma sıralamasında İstanbul 23 bin 10 trafik kazası ile yine birinci sıraya yükseliyor. Trafik kazası sebebi ile en az ölümün yaşandığı şehir Bartın iken en az trafik kazası yaşanan Tunceli’de ise maddi hasarlı kaza sayısı 120 olarak belirtiliyor.
Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları
Yeni araç sahiplerinin araç satışını üzerlerine alır almaz yaptıkları ilk işlerden biri trafik sigortası poliçesi satın almak oluyor. İnternet üzerinden kolaylıkla yapılan trafik sigortası sorgulama işleminde aracın kayıtlı olduğu şehir bu sigorta ürününün fiyatını direkt olarak etkiliyor. Son yıllarda hayli yükselen trafik sigortası primi karşısında araç sahipleri her detaya daha fazla dikkat ediyor. Sürücüler risk oranını öğrenerek trafik sigortası fiyatları hakkında daha doğru tahminlerde bulunuyor.
Poliçeler sigorta şirketlerine, aracın ve sahibinin özelliklerine, kayıtlı olunan şehre göre değişiklikler gösteriyor. Bu sebeple poliçe satın almadan önce mutlaka ayrıntılı bir araştırma ve trafik sigortası teklif alma işlemi yapılması tavsiye ediliyor. İnternet üzerinden veya bizzat uzman sigortacılar tarafından trafik sigortası hesaplama işlemi yapılabiliyor. Trafik sigortası ödeme seçenekleri de değişkenlik gösteriyor.
Yeni araba alacaklar ve poliçesini yenileyecek olanlar için hayli merak konusu olan trafik sigortası fiyatları 2018 yılında yeniden düzenleniyor. Her araç sahibi her yıl bu poliçeyi yenilemek zorunda olduğu için yeni düzenlemeler her zaman merakla bekleniyor.