Trafik sigortasının tamamlayıcısı rolünde olan kasko, günümüzde önem taşıyan güvence seçeneklerinin başında geliyor. Kasko, diğer zorunlu trafik sigortasının aksine gönüllülük esasına dayalı olan bir poliçe. Peki bu poliçe kapsamında neler karşılanıyor, şartlar neler? Sizler de kasko sorgulama yaparak bu araç poliçesi hakkında tüm merak ettiklerinizi öğrenebilir ve  işlemlerinizi başlatarak güvenilir şekilde trafiğe çıkmaya başlayabilirsiniz.

Kasko Nedir? Neden Yapılmalıdır?

Otomobil sigortaları arasında değerlendirilen kasko, sigorta ettiren kişinin olası hasar durumları yaşaması durumunda aracına bağlı ortaya çıkan maddi zararlarını karşılıyor. Yani trafik sigortası ile aynı korumayı benimsese de işlev yönünde farklı. Kişinin iradesi dışında meydana gelen yanma, çalınma, hasara uğrama gibi tüm zararları bu poliçe kapsamında değerlendiriliyor. Hatta güvence sahibinin isteği üzerine ek teminatlarla genişletilmesi de mümkün oluyor.

Kasko Sigorta Şartları ve Fiyatları

Araç güvenliği açısından önem taşıyan bu sigorta poliçesi, aksi bir durum belirtilmediği taktirde sadece Türkiye sınırlarında geçerli oluyor. Geçerlilik süresi de ödemenin ilk yapıldığı gün başlıyor ve genellikle 1 yılın bitiminde sona eriyor. Örneğin: Türkiye saatine göre 12:00’da başlayan poliçenin bir yılın ardından aynı saatte bitmesi gibi.

Dikkat edilmesi gereken şartlardan bir diğeri de riziko durumunun ibrazı. Kasko sigortasında sigorta edilen araca herhangi bir zarar gelmesi durumunda bu rizikonun 5 iş günü içerisinde sigortacıya bildirilmesi gerekiyor. Sigortacı da aynı şekilde hasar belgeleri kendine ulaştıktan sonra 15 gün içerisinde tazminat ve hasar miktarını sigortalı kişiye bildirmekle yükümlü tutuluyor.

Peki kasko fiyatları hangi aralıklarda seyrediyor? Aracınızı koruma altına alan bu poliçe fiyatları, teminat seçeneklerine bağlı olarak değişiklilik göstermekte. Ek teminatlarla çeşitlendirilen poliçe, daha kapsamlı güvence sağlayacağı gibi prim açısından da farklı bir ödeme planı ile karşılaşacağınızı unutmamalısınız. Kasko hesaplama aracı ile kolayca aylık ve yıllık primlerini tespit edebilirsiniz.

Kasko Hangi Kaza Durumlarına Güvence Sağlar?

Çarpma ve çarpışma gibi farklı durumlara bağlı olarak yaşanan trafik kazaları, kasko güvencesi kapsamında inceleniyor. Aracın çekilmesi, kemirgen hayvanlar, güvenlik güçlerinin müdahaleleri, sigara benzeri yanıcı maddeler, yasal izinli patlayıcı maddeler gibi nedenlere bağlı tüm zararlara maddi olanak sağlanıyor. Araç çalınması, aracın donma, paslanma, eskime ve susuzluk gibi tüm zararlar da yine kasko sigortası ile sigorta ettirilebiliyor.

Ayrıca ek teminat ile sel, deprem, yanardağ püskürmesi, enflasyon, sel-su baskını, ferdi kaza, hukuksal yardım, eskime payı düşmeme, yardım hizmet paketi, hasar ikame, kilit sistemi, alevsiz yangın ve kullanım kaybı gibi durumlara da güvence imkanı sunuluyor.

Başka Vasıtayla Taşınırken Hasara Uğrayan Aracın Kasko Durumu 

Aracın başka araç vasıtasıyla taşınması sonucu yaşanan hasarlar, hiçbir şekilde güvence kapsamına alınamıyor. Çünkü kasko sigortası kapsamında olan hasarlar arasında başka bir taşıtta bulunma durumu yok. Sadece aracın kendi girip çıkabileceği, tarifeli ve ruhsatlı gemi veya trenler ile taşınması esnasında yaşanan hasarlar teminat edilebiliyor.

Araç hasar gördüğünde meydana gelen gelir ve kullanım giderleri ise kaskoya ek teminat olarak yansıtılabiliyor. Yani aracınız çalınma harici bir hasar durumu geçirmişse, tamir süresi üzerinde yaşayacağınız tüm ulaşım ve iş durması giderlerini ek prim ile teminat altına alabilirsiniz. Şayet hasarsızlık indirimine hak kazanmışsanız ve hak kazandığınız aracını sattıysanız, bu fırsatınızı yeni aracınızda kullanabilirsiniz. Ama iki araç arasındaki farkın sigorta şirketi tarafından talep edileceğini aklınızdan çıkarmayın.

İhtiyaçlarınıza uygun kasko sigorta ile siz de geleceğe daha güvenli bir adım atabilir, trafikte keyifli ve rahat vakitler geçirebilirsiniz. Kasko teklifi al sayfasından bütçenize uygun poliçeyi kolayca belirleyin ve gerekli evrakları tamamlayarak ilgili güvenceden faydalanmaya başlayın. Sağlıklı, huzurlu ve güven dolu günler geçirmeniz dileğiyle!