Günlük hayatınızın muhtemelen aynı yoğunluğunda devam edeceği Ramazan ayında oruç tutacaksanız, bazı konularda her zamankinden biraz daha dikkatli ve özenli davranmanız yararınıza olur. Bahsi geçen konuların başında ise araç kullanımı gelir. Aslında trafikte daima çok dikkatli olmanız, istisnasız tüm kurallara her zaman ve her yerde uymanız, şoför koltuğuna oturduğunuz andan itibaren tüm dikkatinizi yalnızca yola vermeniz gerekir. Ancak Ramazan ayında, oruçla birlikte günün belli bir kısmını aç geçireceğinizi ve buna bağlı olarak fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarınızın her zamankinden biraz daha hassas olabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Dolayısıyla Ramazan’da araç kullanma faaliyeti, ekstra özen ve dikkat gerektiren bir konu olarak karşımıza çıkar.
Ölçülü Yiyin
Ramazan’da yemeğin ölçüsünü fazla kaçırmamak, sağlıklı bir biçimde oruç tutmanın altın kurallarının başında gelir. Sahurda olabildiğince hafif ve enerji verici gıdalar tercih ederken iftarda da yağlı yemekleri aşırı miktarlarda tüketmemeye gayret edin. Böylece olası sindirim ya da boşaltım sistemi problemlerine karşı kendinizi korumuş olursunuz. Aksi halde kısa ya da uzun mesafede oruçlu araba kullanma esnasında yaşayabileceğiniz bu türden rahatsızlıklar hem yola yeterince konsantre olamamanıza yol açar hem de huzursuz bir yolculuk geçirmenize sebep olur.
Ayrıca özellikle, eğer yolunuz uzunsa, yanınıza sahurda ya da iftarda yemek üzere kuru üzüm, kuru kayısı, hurma gibi yiyecekler de bulundurmayı ihmal etmeyin. Gerek sindirim kolaylığı gerekse sizi tok tutması bakımından bu türden gıdalar işinizi hayli kolaylaştırır.
Mola Vermekten Kaçınmayın
Oruçlu sürücü için en hayati kurallardan biri uykuya yenik düşmemektir. Uzun bir açlığın ardından yenen iftar yemeği, iftar sonrasında hızla ve kolaylıkla uyku ihtiyacının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Aynı şekilde sahur vaktinde yemek yedikten sonra da gerek saatin erken olması gerekse yediklerinizin etkisiyle uyku bastırabilir. Evinizde olduğunuzda bu durum çoğu zaman bir sorun teşkil etmeyebilir ancak eğer yoldaysanız ve araba sürüyorsanız uyku sizin en büyük düşmanınızdır.
Oruçluyken araba kullanmak durumundaysanız, iftardan sonra ve eğer mümkünse önce de 1 saatten az olmamak kaydıyla mola vermeye çalışın. Sahurdan sonra da aynı şekilde mola vermeyi ihmal etmeyin. Bunun yanı sıra yedeğiniz yemeğin üzerine çay, kahve gibi uyandırıcı etkisi olan içecekler tükettiğinizde yol boyunca dinç kalmanız daha kolay hale gelir.
Tehlike Anında Asla Yola Devam Etmeyin
Tüm çabanıza rağmen araba kullanırken az da olsa uykunuzun geldiğini hissederseniz, hem kendi güvenliğiniz hem de sevdiklerinizin can güvenliği için, hiç vakit kaybetmeden durun. Yola devam etmekten kati surette kaçının. Aynı şekilde kendinizi fiziksel ya da psikolojik olarak kötü hissettiğinizde de ilk yapacağınız şey, aracınızı emniyetli bir bölgeye alıp dinlenmek olsun. Unutmayın; yaşam aceleye gelmez!
Sinirlerinize Hakim Olun
Ramazan ayı boyunca oruç tutan insanlar, yaşanan açlık, susuzluk hissine ve kan şekeri düşmesi gibi sebeplere bağlı olarak her zamankinden daha gergin ve dikkatsiz olabilirler. Ayrıca aynı gerekçelerle bu dönemde reflekslerin de zayıfladığı gözlenir. Tüm bu gerçeklerin farkında olarak, araba kullanırken bedeniniz üzerindeki kontrolü bir miktar daha sıkılaştırmanız ve ne olursa olsun sakin kalmanız çok önemlidir.
Empati Kurun
Hoşgörü ve saygı, Ramazan ayında ve bilhassa da trafikte, hepimiz için her zamankinden daha büyük önem kazanır. Sürücülerin birbirine karşı daha anlayışlı olması, birbirine öfkeyle yaklaşmaması, duyarlılıklarını koruması, trafik güvenliğinin tehlikeye girmesini engelleyen en önemli unsurlar arasında yer alır. Aynı yolu paylaştığınız sürücülerle gerçek anlamda empati kurmayı başardığınızda, tatsız olayların ve kaza risklerinin yaşanmasını büyük oranda önlemiş olacağınızı aklınızdan çıkarmayın.