Bir yılın daha sonuna yaklaşırken, kapanan hava, içimizi titretmeye başlayan serinlik ve yağışlar bizi kışa hazırlamaya başladı bile. Sevdiklerinizin ve kendinizin kıyafetlerini ve aksesuarlarını bu mevsim dönüşüne göre düzenlemekle meşgulken ilgilenmeniz gereken bir dostunuzu göz ardı etmemeniz çok önemli. Aracınız da sizinle bu mevsimi hasta olmadan, yataklara düşmeden geçirebilecek mi? Gerekli adımları atarak gözünüzün arkada kalmasını önleyebilirsiniz. Unikasko olarak bu yazımızda yolunuzun daha açık, zihninizin daha rahat olmasına yardımcı olacak bazı püf noktaları ve dokunuşları sizler için derledik.
Aracınız Ayakları Üzerinde Dursun
Kış bazı bölgelerimiz için kar yağışlı ve donmuş yollar anlamına gelirken, bazı kesimlere yalnızca yağmur olarak uğruyor. Bu nedenle “bizde kar-buz yok, ne yapacağım kar lastiğini” diye düşünme alışkanlığımız yerleşmiş durumda. Öncelikle şunu düzeltelim, dilimize “kar lastiği” olarak oturmuş ürünler, aslında kışa uygun imal edilen lastiklerdir. Ham maddesi, üzerindeki desenleri gibi tasarım özellikleri kışın sürüş konforunuzu ve güvenliğinizi arttırmaya yönelik şekilde belirlenir. Bu nedenle, yalnızca karlı yollarda değil aynı zamanda ıslak zeminde ve düşük sıcaklıklarda performansları yazlık lastiklere göre çok daha yüksektir. Nasıl ki kendi ayakkabılarınıza özen gösteriyorsanız, aracınızı da öyle düşünebilirsiniz; günlük ayakkabınızla da yağmurlu bir havada yürüyüş yapabilirsiniz, ancak ayağınızın ıslanma olasılığını da arttırmış olursunuz.
Görüşünüz Açık Olsun
Kış aylarının keskin soğukları, aracınızın camlarının buzla kaplanmasını kaçınılmaz hale getirebilir. Günümüzde cam örtüleri, gazete kağıdı kullanımı gibi yöntemler ile çözüm arayışı olsa da ilk olarak alınması gereken tedbirler aracınızın donanımlarını sağlam tutmaktır. Bu nedenle özellikle arka cam rezistansının işlevini yerine getirdiğinden emin olmanız önemlidir. Ayrıca sileceklerin de güvenli bir sürüş sağlayacak kalitede olduğunu kontrol etmelisiniz. Silecek suyunuzu da kışa uygun cam suyu ile besleyin.
Kimyayı Lehinize Çevirin
Aracınızın motorunu soğutacak radyatör suyu donarsa ya aracınız çalışmaz ya da sizin ısrarlarınıza dayanamayıp çalışır ve birçok tertibatı zarar görür. Haliyle sizin ekonominiz de… Halbuki çözüm oldukça basit. Suyun donma derecesini düşürecek kimyasal bir oyunla, yani antifriz kullanımıyla, hiç böyle risklere girmemiş olursunuz. Kışa girmeden radyatör suyunuzu mutlaka kontrol ettirin. Hatta daha önceden antifriziniz varsa bile donma derecesini ölçtürün ki bir sürprizle karşılaşmayasınız.
Yardımcılarınızı Elinizin Altında Tutun
Kışın zorlu şartlarına tek başınıza göğüs germeniz bazen sizi çok yorabilir. Bir camı buzdan arındırmak bile ne kadar meşakkatli oluyor, yaşamayan bilmez. O nedenle size lazım olabilecek birkaç parçanın listesini yapıp bagajınızda bulundurmanız yararınıza olacaktır. Eldiven, cam yıkama solventi ve kazıyıcı aparat, kar küreği, silme bezi, tornavida, pense vb. el aletleri gibi parça is bu listenin olmazsa olmazı.
Yağlamaya Dikkat
Her ne kadar periyodik bakımlarda motor yağı değiştiriliyorsa da, iklim de bu sıvıların yağlayıcılığı üzerinde etkili olabilir. Motor parçaların minimum aşınmayla çalışmaya devam edebilmesi için kış şartlarına daha uygun motor yağları konusunda tavsiye almak işinize yarayabilir.
V Kayışındaki Yaz Rehavetine Dikkat
Sıcak havalardan kolay etkilenen bir parça olan V kayışının gevşek durumda olması aracınızın birçok parçasının çalışmasında düzensizlik yaratacak doğrudan etken bir durumdur. Koptuğu durumda ise doğrudan soğutma sistemini etkileyen bu parçanın durumunu sıklıkla öğrenmek gerekir.
Poliçenizi Gözden Geçirin
Hazırlıklar tamam; artık aracınız size minnettar. Öyle ama sizin bilginiz ve kontrolünüz dışında neler gerçekleşeceğini bilebilir misiniz? Böyle durumlarda bir kasko sahibi olmak ve kaskonuzun kapsamını doğru bilmek oldukça değerli. İhtiyaçlarınıza hitap eden kaskoyu satın almak için Unikasko‘nun kasko hesaplama yardımını kullanın, kasko fiyatları konusunda kafanız karışmasın.
Ufak tavsiyelerimizi göz önünde bulundurarak kışı güvene alabilirsiniz. Elbette her daim dikkatinizi yola vermeyi, gözünüzü yolda tutmayı ihmal etmeyin.