Otomobil tercih ederken tüketicilerin en önemli kıstaslarından olan güvenlik donanımları, istenmeyen bir kaza anında sürücülerin ve yolcuların hayatta kalma olasılıkları üzerinde önemli bir etkiye sahip. Aktif ve pasif olarak iki gruba ayrılan otomobil güvenlik donanımları, teknolojik yeniliklerle birlikte her geçen gün gelişiyor ve daha fazla kazayı önlüyor. Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı (Euro-NCAP) otomobil güvenlik testleri konusunda yetkili otorite ve her yıl birçok marka ve modelin güvenlik testlerini yaparak, hem araç üreticilerine hem de tüketicilere yol gösteriyor. Ülkemizde satışa sunulan araba modelleri arasında sınıfının en güvenli otomobili seçilenler, tüketiciler tarafından daha sık tercih ediliyor.
Güvenli Sürüş Her Şeyden Önemli
Araç güvenlik testleri, kontrollü ortamlarda ve sabit bileşenler ile yapılıyor. Örneğin; direğe çarpma testi, 254 mm genişliğinde sabit bir direğe 29 km/s hız ile çarpılarak gerçekleşiyor. Başarı yüzdeleri ise bu tip bir simülasyon sonucunda aracın yetişkin ve çocuk yolculara sağladığı koruma oranı üzerinden hesaplanıyor. Araç kullanırken trafik kurallarına uymak, yayaların ve diğer sürücülerin güvenliği açısından, tüm güvenlik donanımlarından daha önemli.
Volvo XC 60
Büyük SUV (Sport Utility Vehicle) sınıfında yer alan Volvo XC 60, dünyaca meşhur sağlam yapısına eklediği teknolojik güvenlik özellikleri ile sınıfında ilk sırada yer alıyor. Ön ve arka koltuklarda kemeri bağlı yolcu güvenliği testinde %98 skor ile oldukça başarılı olan araç, çocuk koltuğunda kemeri bağlı çocuk koruması testinden ise %87’lik bir sonuç ile çıkıyor. Yayaya çarpma testinde aldığı %76’lık başarı oranı, sınıfında en iyi skor. Sunduğu teknolojik güvenlik yardımcısı fonksiyonlardan ise %95 gibi yüksek bir skor alan Volvo XC 60, baş, göğüs, diz ve pelvis için ayrı hava yastıkları, emniyet kemeri yük sınırlayıcı, şerit yardımcısı, şehir içi takip modu gibi bir çok teknolojik yardımcı fonksiyona sahip.
Opel Crossland X
Alman otomotiv devi Opel tarafından üretilen Corssland küçük SUV sınıfında yer alan bir araç. Emniyet kemeri bağlı yetişkin yolcu kaza testinden %85’lik başarı derecesi ile çıkan otomobil, çocuk koltuğunda oturan ve kemeri bağlı çocuk yolcu testinden ise %84 başarı skoru elde ediyor. Yola aniden çıkan bir yayaya çarpma testinde %62 başarı elde eden Opel Crossland X, sunduğu güvenlik yardımcılarından ise %57’lik bir skor elde ediyor. Araçların test edilen versiyonları, standart güvenlik donanımına sahip. Bir çok marka ek ücret karşılığında opsiyonel güvenlik paketleri sunuyor. Bu paketler tercih edilerek, aracın daha güvenli olması sağlanabiliyor.
VW Polo
Super mini kategorisinin yıldızı Volkswagen Polo, ülkemiz yollarında sıklıkla karşılaştığımız bir araç. Teste katılan versiyon 1.0 litre benzinli motora ve comfortline donanım seviyesine sahip. Yetişkin yolcu güvenliğinde %96’lık bir başarı seviyesi elde eden küçük otomobil, çocuk yolcu güvenliğinde ise %86 skora sahip. Yayaya çarpma güvenliğinden aldığı %76’lık başarı puanında ise yayanın kafa ve boyun kısmını daha fazla koruyacak biçimde tasarımın geliştirilebileceği belirtilmiş.
Subaru Impreza
Japon otomotiv sektörünün önde gelen markalarından Subaru, İmpreza modelini uzun yıllardır başarı ile üretmeye devam ediyor. Küçük aile otomobili kategorisinde test edilen araç, sınıfının en iyisi ödülünü kazanmış. Yetişkin yolcu güvenliği konusunda %94 başarı puanı elde eden Subaru Impreza, çocuk yolcu korumasında ise %89’lık bir başarı seviyesine sahip. 2 litre motor hacmi ve Eye Sight donanım versiyonu ile teste katılan aracın yaya güvenliği skoru ise %82. Sunduğu ek donanım özelliklerinden %68 oranında başarı elde araç, hem sürücü hem yolcu için etkili yanal çarpma koruması sağlıyor.
Araç modelleri her yıl değişirken, güvenlik özellikleri ve teknolojileri de gelişiyor. Güvenli araç kullanma bilinci, sürücüler arasında artarak yayılıyor. Otomobil tercih ederken sadece konfor, yakıt tüketimi gibi seçenekler değil, güvenlik donanımları da dikkate alınıyor.